Bollen van het Nieuwe Zand

Kom Kano, Kajak of SUP varen in Barendrecht

Bollen van het Nieuwe Zand

De smurfenboot smurft een paar golfjes.

De smurfenboot smurft een paar golfjes.

Eigenlijk zouden we een riviertocht om de Hollandse Biesbosch varen, maar het aangename weer maakte het een uitstekende dag voor Alex en Simon om hun nieuwe kajak uit te proberen en voor Herman om weer eens mee naar zee te gaan dat eerder steeds niet lukte i.v.m. zijn drukke schema. En we hadden nog een tochtje staan dat had moeten wijken voor Sail 2015. De Bollen van het Nieuwe Zand. Aangevuld door twee Peters vertrokken we zo richting Nieuw-Haamstede. Net op de snelweg begon het olielampje van Simon z’n bus te branden. Ohoh. Bij het eerste bezinepomp eraf, olie vullen, maar het lampje bleef branden. Gelukkig boot de telefooncentrale van de ANWB uitkomst: de sensor reset pas bij het sluiten van de klep. Dus klep dicht en inderdaad; lampje weg. Met wat vertraging (dragelijk gemaakt door een rondje koffie van Peter A.) konden we weer op weg… Eenmaal daar kajaks afladen, op de kanokarretjes en over het pad door de duinen heen sleuren.
Voor de kust bij Nieuw-Haamstede liggen wat zandplaten, deze zandplaten heten samen de Bollen van het Nieuwe Zand en zijn tussen 1 november en 1 mei verboden gebied. Dan is het een rustgebied voor de zwarte zee eend. De bollen vallen doorgaans alleen droog wanneer het springtij is (hogere vloed, lager eb). Aangezien we nu niet rond springtij varen, geen droge platen, maar wel ondiepten die in ieder geval wat variatie in water boden, waardoor het niet enkel vlak water varen werd. Tijdens ons tochtje natuurlijk weer genoeg nieuwsgierige zeehondjes afgewisseld met een verdwaalde kuifaalscholver.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/100686104596778345440/albumid/6202065100652996737?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Tags: , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.