De Linge: Enspijk/Deil – Buren v.v.

De Linge: Enspijk/Deil – Buren v.v.


Evenementgegevens


Zondag 23 juni: De Linge v.v. (TA).

Lengte:               +/- 22 km.
Vertrek:              KV Lekko 09.00u.
Aanmelden:       Uiterlijk donderdag 20 juni via website, Lekko-WhatsApp-groepsapp of kantine-intekenlijst.
Autokosten:      EUR 14,50.
Instappen:         Parkeerplaats Mariënwaerdt Kloostersteeg, Beesd.

Vandaag doen we de Linge weer eens aan, het langste riviertje van Nederland.
Als het weer meewerkt door ons te voorzien van een koud voorjaar, zien we misschien nog wat van de mooie bloesems van de Betuwe. Zo niet, kunnen we genieten van het prachtige frisse zomergroen langs deze weidse, meanderende rivier.
We varen het traject Enspijk/Deil-Buren v.v..

De Linge is boven Zoelen een “kunstmatige” rivier, de inlaat bij Doornenburg (uit het Pannerdensch Kanaal) is gecontroleerd. Het stuk tussen Zetten en Elst (Gelderland) is weinig meer dan een kaarsrecht kanaal. De kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal is opmerkelijk: hier verdwijnt de rivier onder het kanaal. Bij Zoelen komt de rivier samen met de Dode Linge. Vanaf dit punt gaat de Linge meanderen.

Voorbij Tiel komt het Inundatiekanaal in de rivier uit, dat een onderdeel vormt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een klein stuk stroomafwaarts, nabij Buurmalsen, stroomt de Korne in de Linge en even later, bij Tricht, ook de Bisschopsgraaf. Bij Gorinchem splitst de Linge zich in de Lingehaven met aan het eind de Lingesluis en wordt het water van de Linge afgevoerd door de normaal open staande Gorinchemse Kanaalsluis en met het water van het Merwedekanaal via het Kanaal van Steenenhoek naar de Beneden Merwede. (bron: Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.