Neeltje Jans

Neeltje Jans


Evenementgegevens


Zaterdag 20 april:  Neeltje Jans (TGW).

Lengte:                +/- 25 km.
Vertrek:              We verzamelen om 09:00 op de parkeerplaats aan het eind van de Kampweg-Westenschouwen. Neem voor de zekerheid je karretje mee!
Aanmelden:       Uiterlijk donderdag 18 april via website, Lekko-WhatsApp-groepsapp of kantine-intekenlijst.
Autokosten:      EUR 20,00 (voor deelnemers die meerijden vanaf KV Lekko).
Instappen:         Nader te bepalen.
NB:                     De tocht gaat alleen door indien de weersomstandigheden dit toe laten. De toerleider houdt je hiervan op de hoogte.

Vandaag wordt er buitengaats gevaren. We staken aan de zeekant over en houden Neeltje Jans langs ons.

Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.

Neeltje Jans is circa 285 hectare groot en ligt halverwege de Oosterscheldekering tussen Schouwen en Noord-Beveland, maar hoort niettemin bij de gemeente Veere op Walcheren. De naam Neeltje Jans is verkregen door een boot die op de zandplaat vastgelopen is en die ook die naam droeg, het is een oude volksbenaming voor de beschermgodin Nehalennia.
Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Door de zandplaat op te hogen is het werkeiland gecreëerd, dat ten tijde van de bouw van de stormvloedkering werd gebruikt. Toen het werk in 1986 klaar was, hebben Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde (bron: Wikipedia).

Foto: Bryan Thong Minh – Creative Commons Attribution 2.5 Generic – no changes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.