Rondje Haringvreter – Veerse Meer

Rondje Haringvreter – Veerse Meer


Evenementgegevens


Zondag 4 augustus: Rondje Haringvreter – Veerse Meer (TA). NIEUWE ROUTE!!

Lengte:               +/- 18 km.
Vertrek:              KV Lekko 09.00u.
Aanmelden:       Uiterlijk donderdag 1 augustus via website, Lekko-WhatsApp-groepsapp of kantine-intekenlijst.
Autokosten:      EUR 18,00.
Instappen:         Haven de Piet, Muidenweg 225 tussen Wolphaartsdijk en Arnemuiden.

Vandaag wat verder van huis, maar zeker niet minder leuk.
We varen rond de “Haringvreter”, een eilandje dat in het Veerse Meer ligt.
Onderweg willen het “mooie stadje Veere” aan doen. Deze plaats ademt nog echt de sfeer van vroeger en is erg leuk om even doorheen te wandelen.

Het eilandje de Haringvreter dankt haar naam aan de zeehonden die vroeger door de vissers “Haringvreters” werden genoemd. Zeehonden lagen te rusten op wat toen nog een zandplaat in de zee was. Na de afsluiting van het Veerse Meer in 1961 viel de plaat droog en werd er bos ingeplant. Nu is “De Haringvreter” een open en uitgestrekt gebied waar veel vogels overwinteren.

De meest opvallende verschijning op de Haringvreter zijn de damherten, die er sinds een tiental jaren grazen. Daarnaast broedt er bruine kiekendief en is de plaat in de winter een slaapplaats van duizenden ganzen en een tiental blauwe kiekendieven.

In het bos broeden onder meer havik en groene specht en bij de werkschuur de kerkuil. Rondom en op de Haringvreter overwinteren onder meer brandganzen, kolganzen, blauwe kiekendieven, brilduikers, middelste zaagbekken en smienten.

Aan het Veerse Meer gelegen slikranden zitten regelmatig groepen tureluurs, wulpen, plevieren en andere steltlopertjes. Bijzonder is het voorkomen van de noordse woelmuis.

De graslanden staan bekend om hun orchideeën en aan de randen zijn zilte zegge, tengere rus en zeegroene zegge bijzondere verschijningen.

Het bos van ca 20 ha bestaat grotendeels uit zomereik en Veldiep. Voorts vormen meidoorn, Gelderse roos, Spaanse aak, Sleedoorn en vlier, de struiklaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.